ZNIKAJĄCA SKORUPKA JAJKA
Materiały:
jajko, ocet, szklanka
Procedura:
Umieść jajko w szklance i zalej je octem. Odstaw na 24 godziny.
Obserwacje:
Po kilku godzinach na jajku pojawią się pęcherzyki – to znak, że reakcja rozpoczęła się. Po kilkudziesięciu godzinach skorupka jajka zniknie, pozostawiając jedynie przezroczystą błonę. Jajko stanie się większe i elastyczne.
Wyjaśnienie naukowe:
Ocet rozpuszcza węglan wapnia w skorupce jajka. Wytworzony octan wapnia rozpuszcza się w wodzie, w reakcji powstaje także woda i dwutlenek węgla. Przeźroczysta błona przepuszcza wodę – zjawisko osmozy powoduje, że jajko staje się większe.
Uproszczone wyjaśnienie dla dziecka:
Ocet rozpuszcza skorupkę jajka – z tego powodu staje się ono przeźroczyste.
Źródło: Eksperymenty dla przedszkolaków - Pani Monia